Make the ocean great again

Havet er magisk

80 % av Norges befolkning bor tilknyttet havet, og 70% av inntektene våre kommer herfra. Vi har verdens nest lengste kystlinje, verdens største kaldtvannskorallrev og verdens største torskebestand. Vi har selvlysende hai, fotosyntetiserende snegler, delfiner og tilogmed skilpadder, svømmende rundt rett uti vår egen bakhage.

På tross av dette er det lite eller ingen marinbiologi i skoleverket i dag, og informasjon om hva som rører seg der ute er i hovedsak opp til den enkelte å finne på egenhånd. Hvordan har det seg at vi endte opp her? Og hvordan skal man forvente at folk skal ta gode, faktabaserte avgjørelser uten å ha et solid kunnskapsgrunnlag å gå ut fra?

 

 
 Stortare, sammen med en eng av dødmannshånd ( Alkyonium digitatum ) og sjønellik ( Metridium senile ) Foto: Rune Edvin Haldorsen

Stortare, sammen med en eng av dødmannshånd (Alkyonium digitatum) og sjønellik (Metridium senile)
Foto: Rune Edvin Haldorsen

 

Våren 2018 kjører vi en undervisningspilot sammen med Elvebakken vgs der vi setter havet på agendaen. Elevene introduseres først for havet; hva det betyr for Norge, hvilket enormt biomangfold vi har utenfor kysten vår og hvordan det fungerer. Deretter introduseres de for organisasjoner og bedrifter som jobber konkret med utfordringene havet står ovenfor i dag, det være seg alt fra marin forsøpling til havforsuring og overfiske.

Helt til slutt møter de på løsningene, og inviteres inn til å bli med på workshop for å jobbe med utfordringer og løsninger i et lekent rom. 

Make the ocean great again

 Havedderkopp (Pycnogonida) som spiser 

Havedderkopp (Pycnogonida) som spiser 

 Trolplhummeren 

Trolplhummeren