Grønn påske – Anja Stangs 5 tips

Skrevet av

Julia Isabel Repstad

Solen skinner og fuglene kvitrer på Nesodden, og vi er på vei inn til Anja Stang som står bak fenomenet Green House. Stang har mastergrad i motejournalistikk fra Central Saint Martins i London, og er også utdannet tekstforfatter fra Westerdals. Hun har lang og grundig bakgrunn som motejournalist og redaktør, for å nevne noe så har hun jobbet i Elle, vært moteredaktør i Stella og frilanset for Acne Paper fra Paris. Anja skriver fortsatt om mote i tillegg til kultur, skjønnhet og mat, men kun om bærekraftig mote. Hun er en stor inspirasjonskilde for andre som ønsker å ha en grønnere livsstil, og med tanke på påsken som er rett rundt hjørnet hadde vi lyst til å benytte muligheten til å få hennes tips til en mer miljøvennlig høytid.

IMG_3472

Anja digger å støtte opp om merkevarer med bærekraft i høysetet eksempelvis den broderte skjorten fra Kontrast Project som er laget av hamp. Foto: Andrea Lyngholm

1. Solkrem i påskesolen

Påskeværet byr ofte på sterk vårsol, spesielt på fjellet og vi er derfor avhengig av god beskyttelse. Mange har en tendens til å kjøpe fra de store etablerte merkevarene. Problemet med det er at de ofte inneholder hormonforstyrrende stoffer og miljøgifter som hverken er bra for mennesker eller miljøet. Nyere forskning viser også at to typer filtere som finnes i mange solkremer inneholder hormonforstyrrende stoffer som endrer korallenes DNA, noe som fører til at de dør. Vi ser heldigvis at det kommer flere solkremer med korallvennlige formler som ikke skader korallivet i havet.

 

Anja anbefaler økologisk solkrem, men det hjelper å velge produkter som er Svanemerket eller oppgir at de er ”korallvennlige”. Hun nevner Rudolph Care blant hennes favorittmerker; solkremene har kjemisk filter, men er både økologisk sertifisert og Svanemerket. Organic Pharmacy er en annen yndling, denne har fysisk filter som beskytter huden på en annen måte. Mange kjenner til Biotherm, som har utviklet solkremen Waterlover Sun Milk med miljøtestede SPF filtre og en biologisk nedbrytbar formel for å minske påvirkningen på havmiljøet. Du kan finne økologiske produkter i helsekostbutikker, PureYou.no, Gimle økologiske parfymeri og Green Spirit i Oslo.

DSC_0373
IMG_3575

Anja gjør mange små grep i hverdagen for å minske sin påvirkning på havet, et av dem er å alltid ha med seg gjenbruksflaske.

2. Fyll i påskeegg

Når du skal fylle påskeegget, er det fint å prøve å styre unna tradisjonelt godteri som inneholder mange syntetiske stoffer og gelatin, og sjokoladeegg med palmeolje på grunn av konsekvensene for mennesker, dyr og regnskog. Det er likevel verdt å nevne at flere konkurrenter har kommet med sjokoladeegg uten palmeolje, og det heier vi på! Anja som selv er glad i snop, skryter av utvalget av økologiske søtsaker og liker å fylle påskeegget med økologisk sjokolade, marsipan og andre godsaker. Økologisk godteri er ofte søtet med fruktjuice eller stevia, rå sjokolade inneholder mer antioksidanter og er et sunnere alternativ. Hun kan også anbefale energibarer som er både søtt og godt, i tillegg til at det gir langvarig og stabil energi. Prøv Anjas egen oppskrift på glutenfrie energibarer her. Du kan finne økologisk snacks i helsekostbutikker.

Som forbruker har du rett til å stille spørsmål og stille krav til merkevarer. Det er på den måten man tar bedre vare på seg selv, de rundt deg og miljøet.

IMG_3514

Anjas glutenfrie energibarer passer godt i påskeegget. Foto: Andrea Lyngholm

3. Påskens storhandel

Storhandel er generelt en mer miljøvennlig måte å handle på, som også sparer mye tid. Det på bakgrunn av at man gjerne skriver en lang liste og planlegger måltidene før man eventuelt skal reiser ut av byen. Det er en fin ting å ta med seg inn i hverdagen også; dere sparer mye tid på å handle og tid på å lure på hva dere skal ha til middag. Hvis du lager en plan for måltider og antall dager, sparer du både tid og penger, i tillegg til at du unngår å kaste mye mat. Anja råder også å kutte ned på plastemballasje og er selv tilhenger av å legge grønnsaker eller annen løsvekt rett i handlekurven framfor i de små plastikkposene. Hvis du likevel føler at du trenger ”noe”, kan hun anbefale gasbindposer eller vaskeposer som er ypperlige til å oppbevare frukt eller andre varer i løsvekt.

IMG_3476

Vil du lese flere av Anjas artikler kan du sjekke ut magasinet Ren mat, Norges eneste økologiske magasin. Foto: Andrea Lyngholm

4. Miljøvennlig reise i påsken

VG la nylig ut en artikkel hvor det stod at Oslo Lufthavn forventer passasjerrekord i påsken, men Anja har fortsatt et inntrykk av at mange nordmenn er veldig glad i å dra på fjellet eller hytta i påsken. Uansett destinasjon, så anbefaler hun der det er mulig å velge mer miljøvennlige transportalternativer. Det er både behagelig og avslappende å ta toget, og elbil er det et godt alternativ til bensinbil. For en skikkelig grønn og unik påskeferie, kan man for eksempel leie en sæter gjennom Airbnb. Anja og familien leier en liten sæter hvor de skal feire påsken, uten innlagt vann eller toalett, og liker å bo litt ”old scool” samtidig som hun kan slappe av sammen med familien. Hun er selv oppvokst i Oslo, og synes også at bypåske er undervurdert. Byen er gjerne snøfri og nærmest folketom i påsken, ofte er det nydelig vær og man kan oppleve en helt annen atmosfære enn man ellers er vant til. Botanisk hage er et sted hun anbefaler, spesielt for barnefamilier. I drivhusene med palmer og tropiske vekster får hun følelsen av å reise sørover for en dag, og museet har kule utstillinger om dinosaurer. Hun skryter også av de økologiske bakverkene og den gode kaffen på Handwerk Botaniske.

Piknik i den vakre naturen, turer i fjellet, forfriskende bad i havet eller være turist i egen by. Du trenger ikke å dra langt for å finne gjemte skatter.

Anja3

Anja har alltid vært opptatt av å bygge opp garderoben sin med secondhand og vintageplagg og tilbehør. Siste tilskudd til hennes grønne garderobe er denne tidløse, mørke denim jakka. Foto: Andrea Lyngholm

5. Grønn husvask i påsken

Mange ønsker å gjøre den store husvasken før de tar seg en velfortjent påskeferie. Når du skal vaske huset kan du også tenke mer miljøvennlig, og Anja har gode tips til en grønnere rengjøring. Det handler mye om hvilke midler man bruker. Hun anbefaler rengjøringsmerket C Soaps; skånsomme og naturlige produkter som lukter fantastisk. Påsken betyr gjerne sterk vårsol, og hvis man er hjemme kan det vært lurt å vaske vinduene. Det er også fullt mulig å lage vaskemiddel selv, noe Anja innrømmer hun ikke har testet enda, men hun har lest på nettet at det er veldig enkelt. Det beste av alt er at det er helt naturlig, lukter godt og det gir en god mestringsfølelse. Søk på nettet og spør i butikkene, det finnes mange gode økologiske vaskemidler på markedet, som også bruker mindre plast.

Uansett hvordan du skal tilbringe ferien, kan du ta valg som er mer miljøvennlige. Alle grep, både små og store, bidrar til å gjøre en forskjell.

IMG_1561

Veska til Anja er fra Studio EBN. Et Bodø basert merke som produserer accessoarer inspirert av arktisk natur og laget av lakseskinn. Foto: Andrea Lyngholm

#FashionForOcean

Les neste