Sett pris på ting #forhavet

Foto: Gitte Paulsbo

Skrevet av

Action for Ocean

Det vi gjør på land påvirker også havet, og alle tingene som skaper våre konstruerte omgivelser er ingen unntak. Som alle veier leder til Roma leder alle vann til havet (nesten, men du skjønner poenget). Når vi ekstraherer, produserer, transporterer og konsumerer, påvirker vi havet på ulike måter med miljøgifter, mikroplast og klimagasser. Vi må begynne å snakke om havets kobling til

arkitektur og interiør, møbler, dekor, dilldall, materialer, og til våre forbruksvaner, ikke minst.

Har vi lyst å fortsette leve med så høy stand som vi gjør i dag må vi begynne å tenke på hva det vi gjør har for påvirkning både på land og i hav.

Hannah+stol

Våre forbruksvaner er nærere knyttet til havet enn du kanskje tenker over.

Vi lever godt, vi har det trygt, og de fleste av oss tjener langt mer penger enn vi trenger for å tilfredsstille våre basale behov. Da kan vi gjøre det fint hjemme, og kjøpe ting vi ikke egentlig trenger for å overleve. Let’s face it, man dør ikke av å ikke ha den perfekte sofa hjemme. Vi må begynne å tenke på hva og ikke minst hvordan vi konsumerer.

 

Hjemmet vårt er en forlenget representasjon av hvem vi er (eller ønsker å være) og vi projiserer gjennom det en identitet med tingene vi har. Det er vanskelig å finne ut hvem man selv er og liker når man vender blikket for mye ut mot alle andre. I jakten på den perfekte overflaten, det perfekte hjemmet er det lett å glemme det man har, det man verdisatte før. Ting blir bare ting. Kjøp, bruk og kast.

Hvis vi vender blikket inn, og ikke bytter ting ut så ofte, så kan vi skape en identitet over tid. Behold det gamle og legg til sånt som du virkelig liker, først da bygger du din egen identitet, noe unikt.

Med innsiktsfull, langsiktig og bærekraftig tenkning kan vi ha både et friskt hav og en pen sofa hjemme.

SONY DSC

Salg igjen. I Norge lever vi godt og har det trygt, og de fleste av oss tjener langt mer penger enn vi trenger for å tilfredsstille våre basale behov. Da kan vi gjøre det fint hjemme, og kjøpe ting vi ikke egentlig trenger for å overleve. Foto: Hannah Nordh

Hvordan burde man leve da? Bare slutte og kjøpe? Skal man selge alt, bo i et hull i marken og sove rett på en stein? Nei, det trenger ikke å være så grusomt. Du kan starte med noe så enkelt som å finne frem en ting du har, som du setter stor pris på. Er det duken du arvet av bestemor, lenestolen du betalte masse penger for eller kanskje smørkniven du lagde selv på barneskolen? Hva er det med denne tingen som gjør at du setter pris på den egentlig, hva betyr den for deg og hvorfor har du lyst at den skal bli med deg i fremtiden?

 

Først når vi begynner å se innover oss selv og hva vi egentlig verdsetter, blir det enklere å se hvordan man burde tenke, om alt man kjøper.

SONY DSC

Foto: Hannah Nordh

Her er noen tips på hvordan du kan leve mer bærekraftig:

 

  1. Ta vare på det du allerede har og gi det nytt liv hvis du går lei det, mange møbler kan fikses, trekkes / males eller bygges om. Ved å forlenge livet til møbler som allerede eksisterer, sparer du verden og havet for mer CO2-utslipp, miljøgifter og lange transporter.
  2. Gi eller selg ting videre, noen andre kan finne glede i det du ikke lenger vil ha.
  3. Unngå spontane innkjøp, gjør research og tenk nøye over om du virkelig trenger det og om du kan se for deg å leve med den lenge
  4. Vær nøye med hva du velger å kjøpe, tenk kvalitet og levetid, kjøp ting du kan ha lenge.
  5. Kjøp brukt og gjør det til ditt eget.

 

Så finn frem noe du allerede har og sett pris på det #forhavet og del det med oss, så vi blir kjent med deg og hva du setter pris på!

Les mer om hva du kan gjøre #forhavet på vår Bidra-side!